fredag 10 maj 2013

8. När Stora torget skulle bli monumentalt

Stora torget skulle byggas om. Så var det beslutat från kommunpolitikernas sida. Den mesta handeln som tidigare försiggick på torget hade överflyttats till det nya Krokshallstorget – som i dag är en stor parkeringsplats utmed Viskan. Men man var inte nöjd med Stora torget ändå. Man konstaterade, med drätselkammarens ordförande Robert Nilssons ord, att "det gick mera livligt än välordnat till".

Förändringsplanerna mötte folkliga protester, men förverkligades. Torgets disposition förändrades för att göra ett mer monumentalt intryck. Det blev centrum för stadens busstrafik och den sista kvardröjande handeln avhystes. Mest dramatiskt var kanske dock, att obelisken mitt på torget flyttades, och vad som kom att kallas Sjuhäradsbrunnen beställdes. Den står där på sin plats än idag.

* * *

Det var på så vis, att handelsmannen Anders Magnus Salmenius redan år 1857 hade testamenterat en summa penningar för inrättandet av en springbrunn. De pengarna hade ju växt med räntan intill trettiotalet, och de, tillsammans med skattemedel, fick bekosta brunnen, som ritades av skulptören och konstnären Nils Sjögren (1894-1952), som utformat en hel mängd fontäner riket runt.

Som kuriosa kan nämnas, att Salmenius med tiden kom att få en gata uppkallad efter sig: Salmeniigatan, som ligger helt nära sjukhuset, på Saläng, där han bodde. Salmenius vilar nu på S:t Ansgars kyrkogård.

Nåväl! – 1936 beställdes brunnen, som kom att tillverkas i Köpenhamn. År 1940, när tyskarna invaderade Danmark, var brunnen nästan klar.  Med andan i halsen förefaller man fått brunnen ur Danmark för att inte riskera att den skulle bli kvar vid ett befarat utförselförbud av metall. Man lyckades, och brunnen färdigställdes på svensk mark.

Invigningen av brunnen, vars sidor pryds av avbildningar av olika typer av arbete i Sjuhäradsbygden, skedde en ovanligt varm sommarsöndag, den 13 juli 1941. Det var mitt under brinnande världskrig, och evenemanget skedde mycket stillsamt; åtminstone klockslaget för invigningen annonserades inte i förväg. Borås Tidning skrev dagen efter:
"Invigningen blev så som höves i vargatider enkel och värdig utan all pomp och ståt".
* * *

I dag har ganska blygsamma förändringar skett på torget sen 1941. Dess monumentala och nästan ödsliga karaktär är ofta påfallande – åtminstone under de kallare månaderna. Men på sommarens torsdagskvällar lever platsen upp. När sångerskan Loreen uppträdde en sådan torsdag 2012 skall fler än 20 000 personer varit närvarande på torget, runtomkring Nils Sjögrens torgbrunn. Och åtminstone på dessa sommartorsdagar går det återigen "mera livligt än välordnat till", tack och lov!

2 kommentarer:

  1. Artig! Har du noe mer fra denne epoken og Robert Nilssons tid som ordføranda i Drätselskammeret? Eventuelle lesetips, bøker?

    Mvh, Beate Szanday

    SvaraRadera
  2. Oj, missade denna kommentaren när det begav sig. Ursäkta! — Men har tyvärr inget självklart lästips, utöver de allmänna tipsen i "Litteratur om Borås" i högerlisten.

    SvaraRadera